Smiltsērkšķis, tā lietošana un receptes ikdienā
Smiltsērkšķis ir ērkšķains lapu krūms vai koks, kur tas ir atkarība no tā cik daudz ir stumbru, kas izaug trīs – seši, ļoti reti 10 m augstumu. Šaurajām, smiltsērkšķa lapām ir puses ir atšķirīgas – augšā tām ir raibi bāli plankumiņi uz blāvi zaļgana fona, apakšā – sudraba vai zelta zvīņas. Īstenībā auglis smiltsērkšķu ogai ir iekšā, bet apkārt riekstam ir dzeltens pildījums. Šīs spilgti saulainās krāsas dēļ smiltsērkšķi sauc arī par par “zelta koku”. Smiltsērkšķi ir bagātināti ar vitamīniem, dažādiem citiem cukuriem, tanīnu, kvercetīnu, cinku, boru un dzelzi. Jāpiemin smiltsērkšķu eļļas bagātīgo saturu, kas augļos sasniedz 12%.
Uzzināt vairāk par ogu pielietojumu – https://amberfarm.lv/produkcija/smiltserksku-ogas/
Smiltsērkšķu augļu pielietojums
Svaigas smiltsērkšķu ogas satur lielu devu A, C, un B grupas vitamīnus, bez tam vēl folskābi un tokoferolu, ko īpaši iesaka grūtniecēm. Turklāt smiltsērkšķu ogas ietver sevī mikroelementus – silīciju, dzelzi, sēru, magniju un boru. Droši var gatavot smiltsērkšķus ziemai, jo tas ļauj saglabāt visu veselībai nozīmīgo sastāvdaļu sastāvu. Sasaldētas smiltsērkšķu ogas var uzglabāt ļoti ilgu laiku, nezaudējot ārstnieciskās īpašības. Izkaltētos augļus var iegādāties aptiekās, taču tos var kaltēt arī mājas apstākļos. Tie jānopērk ražas novākšanu laikā un tad visu gadu var nodrošināt sevi un savus tuvākos ar dabīgiem vitamīniem.
Receptes no smiltsērkšķiem
Smiltsērkšķi var lietot dažādi, tas nesamazinās šī auga ietekmi uz organismu. Svaiga smiltsērkšķu sula var būt izmantota kā salātu un konditorejas izstrādājumu papildinājums. Kā vitamīnu pārpilno un imunitāti uzlabojošu ogu produktu, to vienkāršāk ir kopā ar karstajiem dzērieniem. Piemēram, ieilguša klepus gadījumā, ieteicams dzert smiltsērkšķu tēju ar ingveru un medu. Smiltsērkšķu ogas ir tie retie augi, kas pie saldēšanas saglabā visus vitamīnus. Tāpēc, smiltsērkšķu ogas ziemai tiek ievietoti saldēšanas kamerā un ogas būs nemainīgas, kā tikko salasītas. Bet kā visiem ārstnieciskiem augiem arī smiltsērkšķiem ir ierobežojumi. Smiltsērkšķi un to produkti nav ieteicami cilvēkiem ar jebkuru gremošanas sistēmas slimību, ja ir aizkuņģa dziedzera vai žultspūšļa iekaisums, hepatīts vai cita aknu slimība, ja ir akmeņi nierēs, ka arī jāpārbauda vai ir alerģiska reakcija pret karotīnu vai jebkuru citu sastāvdaļu.
Smiltsērkšķu ogas Latvijā
Katrā pasaules malā ir iecienīti smiltsērkšķi un to produkti. Smiltsērkšķu ogas tika radītas Mongolijā, Tibetā, Himalajos un Altaja apvidū. Bet pie mums tie atnāca tikai divdesmitā.gadsimta 70. gados. Pieaugot veselīgā dzīvesveida piekritēju skaitam, pēdējo gadu laikā smiltsērkšķu ogas tiek audzēti īpaši lielos daudzumos. Pieprasījums noved pie tā, ka arvien vairāki zemnieki audzē smiltsērkšķi un sāk gatavot savu produkciju, piemēram, smiltsērkšķu sulu un noteikt produkcijai savu cenu, kas apmierinās patērētāju. Pie mums audzētājiem jābūt pārbaudītiem un uzraudzītiem, par ko liecinās esošās apliecības un dalība Latvijas augļkopju asociācijā.