SMILTSĒRKŠĶU PRODUKCIJA IMUNITĀTEI UN MOŽUMAM.
Smiltsērkšķis ir viena no dabas bagātībām ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Ar vien biežāk to izmanto gan sava uztura papildināšanai, gan medicīnā un skaistumkopšanā. Varētu šķist, ka šī oga ir kļuvusi par modes kliedzienu, jo cilvēkam tā ir pazīstama jau no senajām civilizācijām. Dzīvojot tehnoloģiju un nebeidzamu iespēju laikmetā, mēdzam aizmirst par to, ka daba mums jau ir devusi visu nepieciešamo, tikai nepieciešams to likt lietā. Smiltsērkšķu popularizēšana pēdējos gados ir ļāvuši šai odziņai atgriezties no aizmirstības. Tās var lasīt paši vai izvēlēties iegādāties – iespēju tikt pie smiltsērkšķiem, nudien netrūkst. Arī interneta sniegtās priekšrocības palīdz smiltsērkšķus pirkt un pārdot savā starpā.
SMILTSĒRKŠĶU OGU SALDIE ĒDIENI.
Jau senās pasaules civilizācijas smiltsērkšķus izmantoja gan medicīnā, gan pārtikā. Smiltsērkšķu ogas ir lieliska piedeva gan pamatēdieniem, gan receptēm. Iespējas smiltsērkšķus izmantot desertiem, netrūkst. Lielisks pankūku pildījums, želeja un marmelāde, kas noteikti iepriecinās arī mazos ēdājus, pīrāki, kokteiļi un tējas, smūtiji – šo sarakstu varētu turpināt un turpināt. Putnu un cūkgaļas ēdieniem kā lieliska piedeva kalpos ne tikai smiltsērkšķu marināde, kurā pirms tam ir marinēta gaļa, bet arī dažādas siltās un aukstās mērces, čatniji un piedeva salātiem. Arī smiltsērkšķu etiķa pagatavošana būs lielisks veids kā uzlabot garšu dažādiem ēdieniem, tajā skaitā veģetāriešu un vegānu maltītēm.
Ziemas krājumu gatavošanā, smiltsērkšķis var būt lielisks palīgs. Mērces un dažādi ievārījumi, marinējumi ir tikai maza daļa no visa, turklāt, smiltsērkšķu eļļa ir lielisks, vitamīniem bagāts konservants.
CIK MAKSĀ SMILTSĒRKŠĶI?
Sula un eļļa ir populārākie produkti, kas tiek gatavoti no smiltsērkšķiem. Gan smiltsērkšķu sula, gan eļļa var kalpot gan kā pamats, gan kā piedeva dažādu ēdienu gatavošanā, vai arī skaistumkopšanas līdzekļu gatavošanā un uztura bagātināšanai. Ņemot vērā to, ka eļļas un sulas ir koncentrētas un nepieciešams pavisam maz vienā lietošanās reizē, varētu šķist, ka cena ir pārāk augsta, bet tā nebūt nav. Kā jaunums tirgū ir parādījušies saldēti sulu kubiņi, kurus var lietot pēc sirds patikas, turklāt, tie ir
viegli un ilgi uzglabājami. Cenas ir sākot no 3,50 eur par puslitra pudelīti ar sulu vai nepilniem pieciem eiro par saldētiem kubiņiem. Smiltsērkšķu eļļa maksā nedaudz vairāk – vidēji 8 eiro par 250 mililitru iepakojumu. Jāpiebilst, ka pērkot vairumā, cena par vienību būs zemāka, turklāt, produkcija ir viegli un salīdzinoši ilgi uzglabājama.